Info handboogschieten

Binnen het boogschieten worden veel teremen gebruikt. De een moeilijker dan de andere. Hieronder enkele termen uitgelicht en tevens enkele toelichtingen waarom Ludus Concepts bepaalde keuzes maakt.

Hoeveel pond is een boog? Hier gaat het over het trekgewicht van de boog. Dit wil zeggen hoeveel kracht (Engelse pond) er nodig is om een boog maximaal uitgetrokken te houden. 1 Engelse pond is 0,454 kg. Dus als een boog een trekkracht heeft van 20 lbs is dat 9,08 kg.

Hoeveel inch is een boog? De inches bepalen de lengte van een boog. Op de latten staan vaak twee lengeten vermeld. Bijvoorbeeld 68 en 66 inch. Achter elke maat staat een bepaald aantal ponden. De latten kunnen dus in combinatie met een ander tussenstuk (langer of korter) een ander trekgewicht hebben. Let er wel op dat wanneer de lengte van de boog veranderd de lengte van een pees ook anders wordt.

Wat is een verdikte pees? Bij een verdikte pees is het gedeelte waar je de pees vastpakt extra verdikt om het voor de vingers aangenamer te maken bij het schieten. Op deze manier heb je geen vingerbescherming nodig om toch veelvuldig te schieten zonder veel last te krijgen van je vingers. Daarom kiest Ludus Concepts ervoor om bij alle pezen deze standaard te verdikken.

Waarom schieten met minder pond? Ludus Concepts adviseert om met minder zware bogen te schieten dan normaal gesproken wordt aanbevolen. Vaak worden bogen van 22 pond voor heren en 18 pond voor dames geadviseerd om mee te schieten. Beginnende deelnemers die met lichtere bogen schieten kunnen de boog met minder moeite uittrekken en vasthouden, waardoor het schieten/richten een stuk gemakkelijker gaat. Dat bevordert het schietplezier tijdens de activiteit. Tevens kunnen ze langer doorgaan zonder dat dat ten koste gaat van de techniek. Bij de afstand waarover meestal wordt geschoten met beginners, maximaal 10 meter, heeft het schieten met minder pond niet zo veel invloed.  

Wij adviseren met 16 en maximaal 18 pond te schieten voor zowel mannen als vrouwen met een booglengte van 66-68 inch. Voor de jeugd maximaal 16 pond en een booglengte van 54-62 inch.

© 2014 - 2024 Ludus Concepts | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel